Planerar du att köpa en Dalmatinervalp? Här får du en del tips inför köpet  

 

Förberedelser

3 tikar från R-kullen

Innan du tar hem den efterlängtade valpen måste du ha planerat för den. Köpt hem foder, vattenskål i keramik eller rostfritt, matskålar i rostfritt, koppel, halsband och några robusta leksaker. Ni måste planera för vart den ska sova. I början kan det vara lämpligt att den sover i en liten inhägnad, av t. ex. kompostgaller, i anslutning till sovrummet. Då lär den sig snabbt att säga till när den behöver ut och göra ifrån sig.

Familjen bör ha familjeråd om vilka regler som ska gälla i er valpuppfostran. Konsekvens är A och O. Alla måste följa samma regler annars blir bara valpen förvirrad och osäker. 

 

Hemkomsten

Första tiden ska valpen i princip bara ta, sova och göra sina behov. Den behöver mycket kärlek, lugn och ro samt framför allt sömn. Den behöver tid på sig att bekanta sig med den nya miljön och de första dagarna bör ni ta det mycket lugnt. Vänta helst några dagar med att visa valpen för vänner och bekanta.

Valpen behöver alltid uträtta sina behov efter lek, sömn och måltider, det vill säga ofta. Man ser att valpen är nödig genom att den blir lite orolig och börjar att gå/springa runt och leta efter en plats att göra ifrån sig på. Om ni går ut med valpen till samma plats där ni vill att den skall göra sina behov och berömmer den när den är färdig, så lär den sig mycket snabbt  vad man förväntar sig av den. Om ni skulle upptäcka att det har skett  en olycka inomhus är det ingen mening att säga till den om ni inte tar den på bar gärning.

 

Allmänt

Dalmatinern är en familje- och sällskapshund. Den som har planer på att tävla i agility eller bruks bör kanske välja en annan ras. Därmed inte sagt att dom trivs bäst i soffhörnet. Nej, de trivs med att arbeta och leva ett rörligt liv.

Ren vardagslydnad är ett måste för en så stor hund. Har du möjlighet så anmäl gärna valpen till en valpkurs och fortsätt senare med en unghundskurs. Har du inte någorlunda pli på din hund kan du få stora problem när den är vuxen. 

Som ägare till en stor hund måste du ta ansvar för vad den gör. Gå på kurs är bra, det ger dig möjlighet att lära dig mer om hundägandet och din hund får träffa andra hundar och lära sig prata hundspråk. Du får möjlighet att träffa andra mattar och hussar och ni kan lära er av varandra. Allt går inte att läsa sig till tyvärr. Ledarna på dessa kurser är oftast duktiga och erfarna hundmänniskor och kan ge dig tips, råd och svar på eventuella frågor du har

Som vakthund inger rasen respekt enbart på grund av sin storlek. En normal dalmatiner bits ej men kan morra avskräckande åt eventuella ovälkomna besökare.

 

Motion

Observera att en dalmatinervalp ska inte motioneras under sitt första levnadsår. Korta promenader och bus på tomten är tillräckligt. Att låta valpen regelbundet gå i trappor är förkastligt.

Men när den är utvuxen har du en trogen kamrat ute i skogen eller under promenaden. Det är svårt att ge några re-kommendationer om hur mycket motion en vuxen dalmatiner ska ha. Den anpassar sig lätt till familjens livsmönster, men en rejäl promenad på ungefär 1 timme samt två kortare turer är minimum anser jag. Men alla hundar är sina egna personligheter och ni får pröva er fram till vad den kräver.

 

Sjukdomar

Lägg upp en vaccinerings- och avmaskningsplan tillsammans med er uppfödare. Är ni osäker på hur ni ska klippa klorna be då denna att demonstrera. Se till att ni skaffar en veterinär som ni litar på.

 

Pälsvård

Pälsvård ska du börja med så fort som möjligt. Valpen ska med lek och kel läras att matte eller husse med jämna mellanrum ska borsta igenom pälsen och klippa klorna. Har du missat detta står du inför stora problem den dagen hunden är vuxen och ställer sig helt oförstående till sådant.

Det räcker om du går igenom pälsen cirka en gång i veckan. Du behöver en gummiskrapa speciell för hundar med kort päls. Schamponera inte hunden för ofta, oftast räcker det med en avsköljning med lite varmt vatten.

Normalt ska det räcka med en schamponering cirka en gång i kvartalet. Gör det till en vana under sommarhalvåret att dagligen kontrollera pälsen för att tidigt upptäcka fästningar.

 

Övrig vård

Tassarna ska skötas och klorna skall klippas. Ibland kan svamp bildas, det blir rött och irriterat. Det finns Pevarylpuder på apoteket som kan pudras på enligt anvisning.

Kontrollera öronen regelbundet. Inga flytningar eller svarta kruskor ska finnas utan det ska bara dofta svagt av öronvax och vara ljust och fint. ögonen ska vara klara och rosafärgade i kanterna.

 

Utfodring

Valpen ska alltid ha tillgång till rent och färskt vatten serverat i en  keramik eller vattenskål som omöjliggör omkullvältande. 

Valpen ska ges fyra måltider per dag, vid fyra månader minskas antalet mål till tre. När valpen är sex månader minskar du till två gånger. Ge valpen mat så den håller hullet väl. Följ anvisningarna som ni har fått av er uppfödare. Även när valpen är vuxen bör du fördela måltiderna på två mål, det underlättar matsmältningen och man ska inte glömma att måltiderna är en av dagens höjdpunkter.

Som lördagsgodis kan du ge den ett märgben, det blir veckans höjdpunkt. Observera att du aldrig ska lämna hunden ensam med tugg- eller märgben. De kan om oturen är framme splittra märgbenet och få i sig flisor eller svälja tuggbenet helt om de är glupska.

 

Övrigt

Se till att valpen är försäkrad redan när du köper den. Veterinärvård är dyrt, ett benbrott kan kosta många tusenlappar. De seriösa uppfödarna har oftast tecknat en valpkullsförsäkring på sina valpar. Men den täcker enbart medfödda defekter som visar sig inom två år.

Innan ni genomför valpköpet bör ni ha övervägt både för och nackdelar med att ha hund. Ni blir bundna, vid utlandsresor måste ni skaffa hundvakt och hunden måste rastas ett antal gånger varje dag.

 

Boktips

Lyckliga lydiga hundar, Anders Hallgren, Jycketryck
Lexicon i hundspråk, Anders Hallgren, Jycketryck
Hundfostran/Säg aldrig nej, Roger Mugford, W & W
Hundens sjukdomar, Birgitta Wikström, ICA Förlag
Hundvalpens lära för livet, Cecilia Holmstedt, Spectra